Markedet for private lån vokser stadig vekk i Norge. Selv med nye restriksjoner rundt markedsføring og nedbetalingstid er det fortsatt økning hos de største bankene innen forbrukslån. Nå kan du også investere i andre som har behov for lån og få en avkastning på dette. Enkelte tilbydere har prosjekter som gir 10% årlig avkastning. Dette kalles crowdfunding, eller folkefinansiering på norsk.

Hvordan fungerer dette?

Folkefinansiering er en ny mulighet for bedrifter og privatpersoner å låne penger på. Flere går sammen for å samle opp det ønskede lånebeløpet og får en avkastning på pengene man skyter inn i prosjektet. Dette er en ypperlig måte for små bedrifter å samle inn kapital til for eksempel etablering og kjøp av nytt utstyr. Det kan også være privatpersoner som har behov for oppussing av hjem, samle smålån eller investering. Man slipper det tradisjonelle banksystemet og kommer som regel bedre ut av denne løsningen med lavere renter.

Økende marked

Markedet for forbrukslån i dag er på rundt 100 milliarder kroner og vokser jevnt hvert eneste år. Det kommer stadig nye låneformidlere av folkefinansierte lån som Perx og Fundingpartner som er de største hittil. Ved å lokke investorer med 5-10% avkastning i året ved å hjelpe til å finansiere prosjekter, regner man med at denne type lån vil fortsette å vokse.

I England har slike låneformidlere eksistert i mange år med store aktører med over 3 milliarder pund i utlån. Her står investorer i kø for en avkastning på kun 3%.

Strenger krav til lån

Alle investeringer innebærer en viss risiko. Det kan være at låntakere ikke betaler tilbake gjelden og investorer vil sitte med tapet. Derfor er det langt grundigere kredittsjekker og prosedyrer som låntakere må gjennom enn hos de tradisjonelle forbruksbankene. Lånetakere kan også kjøpe forsikring i tillegg slik at gjelden blir dekket. Forsikringen dekker ikke alle årsaker men gir ihvertfall en ekstra trygghet.

For en privatperson som vil låne litt penger for å handle på byggmax til oppussing, vil nok vanlige forbrukslån fortsatt være det enkleste alternativet. Søknadsprosessen er ikke like omfattende og det er enklere å få lån. Men for små bedrifter som trenger en hjelpende hånd, gir dette absolutt flere muligheter enn de har i dag.

Sats på flere prosjekter

Om du er interessert i å investere i folkefinansierte prosjekter så er det en fordel å spre kapitalen over flere. Om man skulle være uheldig at en låntaker ikke skulle betjene gjelden, har du flere prosjekt som kan dekke tapet. Bruk gjerne litt tid på å finne de prosjektene du ville satset på og gjerne hos forskjellige låneformidlere. Alle prosjekt har kanskje ikke 10% avkastning, men du må huske på at det er ofte samsvar mellom høy avkastning og høy risiko.

Author anna
Published
Categories Uncategorized

Markedsstrategier

youplay